Matija Mikac - za jednostavan grad!

Moja razmišljanja o situaciji u gradskoj upravi

Mikac 2021 Varaždin - stav uz Dravu

Situacija - gradska uprava i sitne crtice 23.03.2021.

Mogli ste primijetiti da nikad nisam agresivan u svojim komentarima rada gradske vlasti. Pokušavao sam katkad biti kritičan, pokušavao sugerirati, ali, nažalost, pokazalo se da je to za aktualnu vlast nedovoljno. Forma je već dugo, ne samo u Varaždinu, postala važnija od sadržaja. Lijepi grafikoni, certifikati, nagrade, cifraste riječi i bombončići kojima nas se medijski obasipa stvaraju određenu razinu privida. To je nešto što mene ne zanima, smatram to igrokazom.

Bilo bi naivno vjerovati, iako je i to moguće, da vlast ne razumije.

Ono što ja zazivam jest zaokret prema bitnom, promjena trenda, poticanje izvrsnosti. To je ono što mora karakterizirati Jednostavan grad, grad kakav propagiram na ovim izborima!

Nadam se i vjerujem da u stručnim službama rade časni i stručni ljudi. Ne bih se začudio da im politički folklor onih na vlasti čak i ponekad smeta. Budući da nemam uvid u način funkcioniranja, organizaciju i principe upravljanja, to je nešto što ću morati pohvatati u letu - vjerujem da se mogu učiniti i neki koraci u povećanju efikasnosti, podizanju razine kvaliteta usluga dostupnih građanima. No, napamet i bez analize ne želim ništa niti obećavati niti najavljivati.

U svakom slučaju, nisam od onih koji će raditi dramu i galamu, pričati da je grad u groznom stanju, rasulu ili ogromnim problemima. Da, problemi postoje. Da, neki problemi se gomilaju već dulje vrijeme. Nažalost, ono što ja vidim, a vjerujem i svi sugrađani, jest da je dobar dio tih glavnih problema sveden na neke ugovorno pravne mudrolije i maltene mi djeluje da je grad talac pravnih stručnjaka i potencijalnih ili tekućih tužbi i sudskih procesa. Ni sam ne znam kako to razriješiti, jedino mi nije jasno kako to da, uobičajeno u našoj vrloj politici, nitko za ništa nije odgovoran… Kako to da baš sve u konačnici moraju platiti građani iz svog džepa?! U traženju koraka za rješenje tih zavrzlama (osim naravno gotovih rješenja koje u predizborno doba svi nude, poput za građane besplatnog rješenja bala, heh) spreman sam potražiti i savjete eminentnih i o gradu potpuno neovisnih stručnjaka, kao i od službenih tijela za koja smatram da nam trebaju osigurati podršku.

Sve u svemu, kad me izaberete za gradonačelnika, čeka me zanimljivo i izazovno razdoblje. Kroz druge objave i medije najavio sam brzu realizaciju otvaranja baze svih isplata s gradskih računa. To je jedino što obećajem, jedino što mogu izvesti sam, bez troškova za grad. Sve ostalo traži neko vrijeme, upoznavanje sa situacijom i bar temeljnu analizu. Uvjeravam vas da će svaki korak biti dokumentiran i komuniciran s javnošću i, naravno, gradskim vijećnicima.

Crtica 1 - cirkus

U ovo predizborno doba, naveliko se prezentiraju uspjesi - ispast će da se komunalni poslovi odrađuju ni manje ni više nego novcima iz džepa gradonačelnika ili direktora gradskih tvrtki!? Nitko ne može osporiti da se nešto odradilo i napravilo, ali da li je to baš tolika zasluga ovih koji se hvale i poziraju? Čak mogu i shvatiti njihove komentare da su oni nešto odradili dok netko prije nije, ali smatram da se često radi o prezentacijskim cirkusima kao dijelu predizborne kampanje.

Crtica 2 - "otvorenost"

Neki moji pokušaji da saznam određene informacije, službenim putem, uvjerili su me da gradska vlast (ne znam je li to namjerno, nešto kao provokacija, ili postoje neki stvarni razlozi) jednostavno ne želi pristati na javnu objavu nekih detalja. To ide do te mjere da se u nekim službenim dokumentima nedvosmisleno iznosi neistine, koje potom povjerenstva viših razina (usput sramoteći Grad) potvrđuju takvima i nalažu da se ulože dodatni napori i nešto osigura… I tako u nedogled.

Takvom pristupu nema mjesta u Jednostavnom gradu!

Naslovnica Rješenja žalbe
Crtica 3 - javne potrebe, najam

Siguran sam da postoji niz primjera, manje ili više važnih, u kojima možemo zajedno učiniti dodatni pomak prema otvorenosti. Primjerice, od sitnica za koje sam siguran da možemo brzo implementirati i krenuti s primjenom – predložit ću potpuno otvoren i javnosti dostupan pogled na sve ugovore vezane uz trgovinu nekretnina – ove neke nezgodne situacije koje su se u zadnje vrijeme aktualizirale (primjerice, uzimanje u najam ili kupnja nekretnine od strane grada, uz neke sumnje na sukob interesa zbog vlasničkih odnosa) mislim da se vrlo lako mogu riješiti definiranjem pravila da druga strana mora kao preduvjet potpisati suglasnost za javnu objavu svih detalja, ali i jasno i nedvojbeno dokazati porijeklo imovine. No, te i takve sitnice rješavat ćemo kad za to dobijem mandat – brzo i efikasno, uz suradnju svih dionika lokalne političke scene.

· Tekst u PDF formatu · Životopis u PDF formatu ·

Mikac - za jednostavan grad logo
Za jednostavan grad logotip