Matija Mikac - za jednostavan grad!

Što je Jednostavan grad?

Mikac 2021 Varaždin - o Jednostavnom gradu

Jednostavan grad 02.04.2021.

Iako sam odabrao te riječi za izborni slogan, pojam Jednostavan grad je daleko od jednostavno opisivog. Meni je to ono što smatram jedinim ispravnim putem, Vama može biti sve što zamislite – dajte prijedloge kroz komentare! Spreman sam saslušati sve Vaše prijedloge, sve što Vi smatrate boljim i jednostavnijim od onog što trenutno imamo.

Prije svega, Jednostavan grad je grad koji mora biti jednostavan za svoje građane – nuditi usluge, biti servis, a sve to na vrlo jednostavan i jasan način! Nema izmotavanja, nema tajni, nema vozanja u krug!

Jasno mi je da je pojam možda na prvu preobičan, ne bih se čudio da je nekima možda i uvredljiv. Znam da je i nekima kontradiktoran jer promatrajući grad kao sustav ne vide jednostavnost. Naravno, sustav kao takav je iznimno složen. No, pravila, hodogrami, sve što u osnovnim crtama određuje djelovanje gradske uprave, mora biti jednostavno i jasno prezentirano i dostupno svim građanima i zainteresiranim stranama.

Također, vrlo bitno – za sve trebaju vrijediti ista pravila. Jednostavno, zar ne?! Moguće ili ne? Pa jasno da je moguće!

Jako mi se svidjelo jedno razmišljanje/komentar na Facebook stranicama (D. Vlašić):

Jednostavan grad postoji, al' nam je nametnuto da ne vjerujemo u njega. Grad je običan servis građana koji su namjerno zakomplicirali oni koji lakše plutaju u moru nelogičnosti.

Facebook komentar, 31.03.2021.

Neću tvrditi da je na djelu neka urota ili namjera nekog da zakomplicira stvari, no vjerujem da ste se u stvarnosti često našli u situaciji u kojoj vas hvata lagana nevjerica, pa i sumnje i pitanja jel' moguće da je nešto toliko iskomplicirano, potpuno nepotrebno. Korak po korak, sve što se tiče grada, a tako je komplicirano, želim mijenjati!

Što je Jednostavan grad, za mene?

  • grad bez tajni, otvoren i transparentan
  • grad u kojem su oni koji upravljaju nevidljivi, ne iskaču iza svakog ugla, iz plaćenih medija
  • grad koji stoji građanima na usluzi, a gdje god može olakšava i pojednostavljuje postupke
  • grad u kojem se odluke donose temeljem javno dostupnih dokumenata, stručno obrađenih od strane gradskih službi
  • grad u kojem na odluke ne utječu interesne skupine, političke strane ili poslovni subjekti
  • grad u kojem nikad ili rijetko osjetite grč u želucu kad vidite kako se njime upravlja
  • grad u kojem ne postoji samohvala, ali grad koji uživa kad se građani krenu njime hvaliti
  • grad u kojem se ne radi „zbrda-zdola“, u kojem uprava promišlja i planira
  • grad koji vodi računa o svojoj imovini, svojim tvrtkama – grad koji ne želi biti slučaj

Za dobar dio ovih mojih opisa put je jasan – otvaranje i potpuna transparentnost kao polazišna točka.

No, suhoparno otvaranje bez daljnjih planova je opet jedno veliko ništa.

U nekom low-cost šminkanju stvarnosti to bi moglo izgledati kao na ovom „dijagramu“. Jednostavan grad i Otvoreni grad kao jezgra cijele priče.

Ali ta priča nikad neće zaživjeti ako u to ne krenemo zajedno, ako zanemarimo struku, ako nastavimo bauljati s figom u džepu. Trebamo se othrvati svim interesnim skupinama – kako političkim tako i poslovnim, trebamo iskreno i pošteno staviti karte na stol, iskoristiti moderne tehnologije gdje god je to moguće i vidjeti kud će nas to odvesti.

Zvučat će ovo što slijedi, k'o i puno mojih izjava, potpuno suludo – ja Vam ne mogu ništa garantirati!

Povest ću nas tim putem, dati sve što je u mojoj moći, ali hoćemo li se othrvati dugogodišnjoj premrežnosti grada i interesnih skupina, hoće li nas po ulici vrijeđati ili gađati paradajzima, hoćemo li u konačnici postići išta pozitivno?!

Vjerujem da hoćemo, vjerujem da i malim koracima koje sam obećao odraditi u kratkom roku radimo velike stvari – no, do Jednostavnog grada je dalek put i ne mogu garantirati da ćemo uspjeti!

No, može li Vam itko od drugih kandidata išta garantirati?!

Za Jednostavan grad!

PS. Da, opet se sve vraća na ishodišnu točku i moje jedno jedino obećanje – otvaranje grada! Stalo mi je do toga da to svi shvatite – bez otvaranja nema pojednostavljenja, nema čistih računa, nema jasnih koraka!

Ne, nećemo propasti bez otvaranja. Ne, nećemo propasti ako se netko poigra s proračunom i malo promijeni distribuciju sredstava. Ali, za napredak, za postavljanje novih temelja, za Jednostavan grad, moramo krenuti od početka!

· Tekst u PDF formatu · Životopis u PDF formatu ·

Mikac - za jednostavan grad logo
Za jednostavan grad logotip